Sýry ve světě
Italské sýry
Casu marzu
Je druh sýra vyráběný na Sardinii. Sýr je zvláštní tím, že je záměrně infikovaný larvami sýrorodky drobné (Piophila casei). Pojídá se ve vysokém stadiu rozkladu a s živými larvami. Sardinsky znamená casu marzu "shnilý sýr".
Fontina
Je italský sýr, pocházející z regionu Valle_d'Aosta v severní Itálii. Sýr se prodává jako kola různých velikostí od 8 do 12 kg. Sýr je vyráběn dvakrát denně z ranního a večerního mléka. Mléko krav je dostatečně tučné a neodstřeďuje se, což je jeden z důvodů, proč je sýr složité vyrobit v jiných podmínkách. Fontina se často používá pro italské fondue, zvané fonduta. Tento sýr je chuťově velmi výrazný.
Gorgonzola
Je slámově bílý sýr s typicky modrou plísní, který je jedním z nejznámějších představitelů italských plísňových sýrů. Má krémovou a vláčnou strukturu s výraznou a pro něj typickou chuti a nezaměnitelnou vůní. Svůj název dostal podle města Gorgonzola, ležícího východně od Milána v Lombardii, kde byl poprvé vyroben v devátém století, dnes se tam ale již nevyrábí.